Home » Projects » På Spaning Efter En Modell För Mellanöstern

På Spaning Efter En Modell För Mellanöstern

Riksbankens Jubileumsfond

17 June 2013: Successful application for a Research Initiation grant from Riksbankens Jubileumsfond for På Spaning Efter En Modell För Mellanöstern: En Jämförande Studie Av Turkiska Och Nordiska Erfarenheter.

 

 

 

vetenskapsradet-logotyp

1 September 2013: Successful application for a networking and conference grant from Vetenskapsrådet for På Spaning Efter En Modell För Mellanöstern: En Jämförande Studie Av Turkiska Och Nordiska Erfarenheter

with Umut Ozkirimli and Andrea Sophie Karlsson

Outputs

Sydsvenskan

“Tala om modeller”

Aktuella frågor.
Det är inte konstigt att många efter den arabiska våren har talat om både Turkiet och Sverige som samhälleliga förebilder, skriver Umut Ozkirimli och Spyros A Sofos.

Den arabiska våren kom överraskande, nästan över en natt omkullkastades autokratiska regimer. Sedan dess har sociala och ideologiska sprickor trätt fram, och konflikt har blivit ett vardagligt tillstånd under vilket drömmar om frihet, demokrati och värdighet på sina håll omintetgörs.

Men politisk förändring är som den svenska vintern – lång och fylld av utmaningar. Övergången till demokrati kräver nationell konsensus, och ett nytt socialt kontrakt som grundar sig på respekt för mänskliga rättigheter, erkännandet av skiljaktigheter och en minskning av socioekonomiska ojämlikheter.

read more